O vietnamském čaji

Čaj je pro vietnamské rodiny již po tisíce let nezbytnou součástí každodenního života, osvěžujícím nápojem, o kterém se věří, že nejen uklidňuje a soustřeďuje mysl, ale také pomáhá odvrátit řadu běžných nemocí. Čaj a s ním spojené rituály jsou ve Vietnamu neodmyslitelně spjaty s pohostinností, úctou ke starším a mírumilovným společenstvím s přírodou.

Vietnamese Tea

Podle historických záznamů byl čaj spojený s buddhismem a vznikl v pagodách a chrámech. Říkalo se jí "čajová meditace". Tato forma čaje se pak rychle stala populární na vietnamském královském dvoře. V minulosti si tento sofistikovaný čaj vychutnávali král, mandaríni, šlechta a urozený rod. Jinak lidé z běžných vrstev jednoduše sbírali zelené lístky z čajovníků, omývali je, jemně žmoulali, vařili a vychutnávali si je. V průběhu dlouholetých kontaktů s čínským a evropským průmyslovým přístupem se Vietnamci také učili, cvičili a vytvářeli předpoklady pro rozvoj vlastního vietnamského čajového průmyslu.

Tradičně je pití čaje Vietnamců považováno za každodenní zvyk starých lidí v domácnostech a ve společnosti vůbec. Ráno lidé začínají nový den několika šálky čaje, aby probudili svou sílu. Terasa nebo zahrada na dvorku patří k nejoblíbenějším místům pro pití čaje, které oceňují pro svou blízkost přírodě, protože trochu čerstvého vzduchu může čaji dodat další chuť. Konzumace čaje po jídle, zejména po večeři, je také oblíbeným zvykem mnoha lidí, kdy se mohou všichni členové rodiny sejít a popovídat si o tom, co během dne dělali.

Běžné odrůdy vietnamského čaje

Vietnamci si cení čaje pro jeho jednoduchou čistotu, a proto dávají přednost čajům s lehkou, jemnou chutí. Vyrábí se malé množství černého, bílého a oolong čaje, ale zdaleka nejoblíbenějším druhem čaje ve Vietnamu je zelený čaj, který se obvykle pije čistý, bez dalších příchutí.

Lotus Tea, the beloved fragrant gift from nature in Vietnam

V mnoha oblastech jsou však oblíbené také čerstvé čaje s vůní květin. Jednou z vietnamských specialit je například lotosový čaj, který se tradičně připravuje tak, že se kvalitní zelené čajové lístky uzavřou do lotosového květu a nechají se přes noc nasát vůni. Jasmínový čaj, čaj aglaia a čaj z chryzantém patří k dalším druhům květin, které se vyskytují v některých oblastech Vietnamu.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz