O vietnamské kávě

Káva 

Příprava Vietnamské kávy je nejčastěji z kávových zrn Robusta, což je jeden ze dvou nejvíce se vyskytujících druhů kávy na světě (druhým druhem je Arabica, která je častěji spojována se speciální kávou, ). Při tradiční přípravě vietnamské kávy se Robusta záměrně praží tmavě a často se mísí s dalšími přísadami, jako je čekanka nebo kukuřice, aby se zlepšila její chuť a zvýšila výtěžnost. Káva Robusta obsahuje více kofeinu a méně cukrů než káva Arabica, a proto je její chuť obvykle "silnější", což je subjektivní termín, nebo jak by někdo mohl říci dokonce "drsnější". Kávový keř Robusta produkuje více kofeinu, aby se chránil před hmyzem a chorobami, a nabízí zemědělcům lepší výnos na plochu, což je skvělé pro nízkonákladovou produkci.

Káva je hluboce spjata se sociální a ekonomickou strukturou Vietnamu. Je druhým největším vývozcem kávy na světě a místní specialita cà phê sữa đá - káva s kondenzovaným mlékem - získává celosvětovou popularitu.

ca-phe-sua-da-orig

Káva je ve Vietnamu víc než jen nápoj, je to způsob života. Města a městečka by byla téměř prázdná bez množství kaváren, které lemují ulice. Kávu najdete v každé uličce a na každém rohu, od vysoce stylizovaných obchodů až po prosté stánky u silnice. Je to víc než jen rychlé doplnění energie; je to záminka k posezení, odpočinku a setkání s přáteli. Od rána do večera se Vietnamci hrnou do kaváren, aby si popovídali, odpočinuli si a vychutnali si sklenku vychlazeného cà phê sữa đá.

Historie - francouzské spojení

O tom, kdy byla káva poprvé přivezena do Vietnamu, se vedou spory, ale obecně se má za to, že ji sem přivezli francouzští misionáři v 50. letech 19. století. Vypráví se, že katolický kněz vysadil stromy arabiky na severu Vietnamu. Navzdory rozumným výsledkům si misionáři uvědomili, že podnebí ve středním Vietnamu je mnohem vhodnější, a produkce kávy se postupně začala přesouvat na jih, směrem k vysočině.

V roce 1885 porazila Francie Čínu v čínsko-francouzské válce a v roce 1887 Vietnam oficiálně kolonizovala, přičemž vznikla Francouzská Indočína. Poté začala produkce kávy skutečně vzkvétat. V roce 1908 byly zavedeny dvě nové odrůdy kávy: liberica a robusta, z nichž druhá je dnes ve Vietnamu zdaleka nejoblíbenější a tvoří 97 % produkce.

Jak pít kávu "po vietnamsku"

Zapomeňte na napěněné cappuccino a luxusní flat white: ve Vietnamu se připravuje káva cà phê sữa đá. Je to proces, který si vychutnáte od začátku do konce. Hořká káva robusta se vaří v malém filtru zvaném phin, který se umístí nad malou skleničku se lžící nebo dvěma kondenzovaného mléka. Po přefiltrování kávy se tekutiny smíchají a nalijí na led do druhé, vyšší sklenice. Nejedná se o rychlý šálek, který je třeba co nejrychleji vypít. Sladká a bohatá káva cà phê sữa đá vyžaduje pomalé usrkávání brčkem a vychutnávání každého okamžiku.

Dalším, ještě dekadentnějším nápojem je vaječná káva - neboli cà phê trứng. V Hanoji je nejoblíbenější vaječná káva, která se pije horká a připomíná spíše dezert než nápoj. Nedostatek mléčných výrobků v roce 1946 inspiroval hanojského barmana Nguyena Van Gianga, aby nahradil kondenzované mléko rozšlehaným žloutkem a vytvořil tak pěnivý nápoj, který chutí připomíná zkapalněné tiramisu.

Egg-Coffee-1

Vietnamci se rozhodně nebojí experimentovat s kávou, což je patrné z rostoucí obliby jogurtové, kokosové a avokádové kávy. Tyto druhy nenajdete v každé kavárně, ale často jsou k dostání na místech, kde se prodávají smoothies a podobně. Řetězce jako Highlands Coffee dokonce nabízejí želé nebo bublinkovou kávu, čímž drží krok s trendy nápojů inspirovaných korejskou kuchyní, jako je například čaj boba.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz