Hory tvoří náš příběh...

 

 

 

MV - černa 2   

 

 

 

A proč by právě hory měly tvořit náš příběh? To se musíme vrátit o několik let zpátky, kdy náš kolega a zakladatel projektu Nguyen Manh Tung byl na své první cestě po Vietnamu za poznáním svých kořenů a zbytků své rodiny, která zde stalé žije. Při její návštěvě zjistil, že rodina vlastní drobnou čajovou plantáž v horské provincii Thai Nguyen. 

 

Zelený čaj si dovezl s sebou zpátky do České republiky, kde ho servíroval svým přátelům při různých setkáních. A světe div se, čaj přátelům zachutnal... Dokonce natolik, že se ho ptali, kde že si tento čaj mohou zakoupit. 

 

    

 

 

Podnikla se tedy další cesta do Vietnamu, kdy se kromě provincie Thai Nguyen navštívily horské oblasti Ha Giang, Yen Bai a Son La. V těchto horských oblastech si člověk nemůže nevšimnout velmi tvrdých životních podmínek místních lidí. Většina z nich stráví v podstatě celý den a poli či plantáži, kde musí sesbírat neuvěřitelné množství čaje, za které dostanou jen zlomek toho, co je u nás známo jako "mzda" 

 

Při návštěvě několika drobných farmářů z těchto oblastí jsme dostali ochutnat místní speciální čaje. Divoký černý čaj Red shan sklízený z prastarých čajovníků, jemný a nasládlý černý lotosový, lahodný polozelený Oolong a osvěžující zelený jasmínový čaj byly pro nás jasní favoriti, které nemají obdoby. Ihned jsme tedy farmáře oslovili, zdali by nám nebyli ochotni dodávat tyto čaje v stávající kvalitě bez použití chemie. A tak začala naše úspěšná a vzkvétající spolupráce s místními.

 

O nějakou dobu později jsme takto začali spolupracovat i s farmáři z kávových plantáží, od nich jsme začali odebírat vynikající robustu, kterou si pražíme zde v České republice. Káva si díky tomu uchová skvělé aroma a vždy bude čerstvá. Je pražena podle tradičního vietnamského způsobu.

 

 

Během našich cest do horských oblastí jsme se bohužel také dozvěděli o tom, jak zde (ne)funguje vzdělávání.  V této oblasti je kvalitní vzdělání vzácností a místní děti nejsou motivovány ke studiu, protože svoji budoucnost vidí na poli. Rodiny jsou zpravidla rády, že mají na stravu rodiny a na studium mnohdy nezbývají finance.

 

To jsme ale chtěli změnit. Byli jsme rádi za špičkové produkty od horských farmářů, a zároveň jsme chtěli jejich dětem dát možnost vzdělání a lepší kvality života. Začali jsme tedy řešit projekt české školy v horách, který dostal požehnání i ze strany Vietnamské vlády.

 

Samotná značka Master Vietnam tedy vznikla proto, aby mohla finančně podporovat projekty Česko-vietnamského vzdělávacího institutu. Hlavním projektem této neziskové organizace je vybudování České školy v odlehlé horské oblasti severního Vietnamu.

Několik let jsme podporovali místní neziskovou organizaci, která zajišťovala teplé obědy horským dětem. Ano, ani toto minimum mnoho dětí v odlehlých oblastech severního Vietnamu nemá. Jenže po osobních návštěvách škol jsme zjistili, že tato podpora není příliš efektivní, protože děti se přišly hlavně najíst, ale ne za studiem.

Proto jsme si řekli, že je na čase společně s Vámi postavit školu vlastní. Česká škola bude poskytovat kvalitní studium s českým standardem školství a nadané žáky odměňovat stipendiem a možností studia ve velkých městech nebo v zahraničí.

Veškeré naše produkty a služby pomáhají, protože část zisku jde právě do Česko-vietnamského vzdělávacího institutu. 

Více informací o této neziskové organizaci a o jejích aktivitách najdete na stránkách www.czechviet.org.

 

 

logo

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz